14 okt. 2010

Såhär säger FlashBacks Administrator om syftet med forumets psykavdelning

Forumet 'Psykiska problem'


Detta forum hette tidigare 'Psykakuten', men bytte för lite mindre än en månad sedan namn till 'Psykiska problem'. Syftet med forumet är att människor som mår dåligt här ska kunna få hjälp. Detta har under åren fungerat över förväntan. Vi var från början något tveksamma till ifall vi skulle starta detta forum, då vi var rädda för ifall det endast skulle resultera i att användare uppmanade medlemmar som mådde dåligt att just ta livet av sig. Istället så har forumet skapat en plats där människor dygnet runt, årets alla dagar, kan få hjälp när de mår som sämst.
Forumet är inte på något sätt kontroversiellt, utan snarare ett lysande exempel på hur Flashback fyller en funktion i samhället. I ett samhälle där väntetiden för att få en psykolog många gånger är flera månader, så erbjuder Flashback här en plats att kostnadsfritt få hjälp när man mår dåligt. Vi har haft läkare som på sin fritid spenderat timme efter timme med att just hjälpa andra människor här på forumet, och de som uppmanat användarna att begå självmord har många gånger fått sina inlägg raderade då de ofta bryter mot regel 0.03.

Det är inte förbjudet att diskutera självmord, och det vore märkligt att å ena sidan tillåta diskussioner om självmord, och samtidigt förbjuda medlemmar att ha någon annan åsikt än den som är vedertagen i samhället. Däremot så brukar dessa frågor diskuteras i egna trådar, och inte i de trådar där någon behöver akut hjälp.

Det aktuella fallet

Att vara anonym har sina för- och nackdelar. I ett samhälle där människor riskerar att bli av med sina jobb, bli socialt utfrysta eller hotade till livet pga sina åsikter, så är det extra viktigt att det även finns platser där man kan vara anonym. Det finns många ämnen som är tabubelagda att diskutera i samhället, men det gör dem inte mindre viktiga.

En baksida med att vara anonym är att det blir betydligt svårare att garantera sanningshalten i det som sägs. Det finns mängder av människor som enbart sysslar med desinformation och att skapa påhittade händelser. Dessa är svåra att angripa då man inte vill radera de inlägg som är korrekta, men det är också ibland svårt att veta vad som är sant och vad som är påhittat.

Vi raderar samtliga inlägg som vi tror är påhittade, och det var sannolikt många som trodde att den aktuella händelen var en påhittad historia. Några av de som uppmuntrade att han skulle begå självmord har efteråt varit mycket ångerfulla då de bara trodde att han var ett troll. (En helt ny användare som börjar med att starta en tråd där han berättar att han tänker begå självmord live via en webcam är exakt den sorts trådar som normalt är desinformation.

"Det märks på det sättet du skriver på att du bara är en skojjare ..."


"Du är ett troll tror jag. Hejdå."

Samtidigt så var det givetvis också användare som inte tog några risker, och behandlade honom på samma sätt som man behandlade vem som helst som startat en tråd i det aktuella forumet.

"Så illa kan det fan inte vara... När allt är som värst kan det bara bli bättre.."

"Tänk på fattiga människor..stympade människor..människor som är lama eller blinda.. DE har det svårt!! De kan inte förändra sitt liv!! Du har fortfarande möjligheten att förändra ditt!!"

Det visade sig att det inte var ett troll, och detta har med all säkerhet givit många en viktig tankeställare. Fanns det något man kunde ha gjort för att förhindra detta, och isf vad?
När flera började inse att det var på riktigt så kontaktade Flashbacks användare Polisen, men även ifall de hade varit snabbare eller blivit informerade om det hela tidigare så är det tveksamt ifall de hade kunnat rädda honom. I det aktuella fallet verkar det inte vara någon som sökte hjälp, utan snarare någon som redan beslutat sig och nu tänkte göra detta publikt. Det är också därför tveksamt ifall användarnas respons kunde ha påverkat honom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar